ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Στα πλαίσια του μαθήματος “εργαστήριο τεχνολογίας τροφίμων” οι μαθητές μας έμαθαν τι είναι ο νισεστέ {είδος αλευριού(άμυλο καλαμποκιού) που χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική}, γιατί τον χρησιμοποιούμαι στη παρασκευή του χαλβά ακόμη και την ετυμολογία της λέξης.
Συνταγή:
- 4 φλ. νερό
- 3 φλ. ζάχαρη
- 2 φλ. νισεστέ
- 1 φλ. ηλιέλαιο ή βούτυρο γάλακτος λιωμένο και κρύο
- 1 φλ. αμυγδαλόψιχα (ολόκληρα ασπρισμένα αμύγδαλα)
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη (2φλ), τον νισεστέ (2 φλ), το νερό(4 φλ), ½ ηλιέλαιο (ή το λιωμένο βούτυρο) και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Σε βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε ½ φλ ηλιέλαιο και 1 φλ. ζάχαρη και ανακατεύουμε. Θέλει πολύ υπομονή επειδή πρέπει η ζάχαρη να μεταμορφωθεί σε καραμέλα.
- Μόλις πάρει το χρώμα της καραμέλας(όχι πολύ σκούρο) ρίχνουμε τα αμύγδαλα να καβουρδιστούν και αυτά.
- ΕΔΩ ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΟΥΜΕ. Μετά ρίχνω το πρώτο μίγμα (ζάχαρη, νισεστέ, λάδι) και ανακατεύω συνεχώς. Αυτό το κομμάτι είναι λίγο κουραστικό όμως αξίζει τον κόπο.
- Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να φύγουν όλα τα ημιδιάφανα κομμάτια και να πάρει όλο το μίγμα το χρώμα της καραμέλας.
- Στο τέλος απλώνω στο ταψί γρήγορα γιατί σφίγγει.
- Εάν θέλω κρούστα από πάνω ρίχνω λίγη ζάχαρη και το βάζω στο φούρνο για 20-30 λεπτά.
- Κόβεται σε κομμάτια αφού κρυώσει καλά.