ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Στα πλαίσια του μαθήματος “εργαστήριο τεχνολογίας τροφίμων” οι μαθητές μας έμαθαν τι είναι ο νισεστέ {είδος αλευριού(άμυλο  καλαμποκιού) που χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική}, γιατί τον χρησιμοποιούμαι στη παρασκευή του χαλβά ακόμη και την ετυμολογία της λέξης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Συνταγή:

Υλικά

  • 4 φλ. νερό
  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 2 φλ. νισεστέ
  • 1  φλ. ηλιέλαιο ή βούτυρο γάλακτος λιωμένο και κρύο
  • 1 φλ. αμυγδαλόψιχα (ολόκληρα ασπρισμένα αμύγδαλα)

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ  ρίχνουμε τη ζάχαρη (2φλ), τον νισεστέ (2 φλ), το νερό(4 φλ), ½  ηλιέλαιο (ή το λιωμένο  βούτυρο) και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά  ρίχνουμε ½ φλ  ηλιέλαιο και  1 φλ. ζάχαρη και ανακατεύουμε. Θέλει πολύ υπομονή επειδή πρέπει η ζάχαρη να μεταμορφωθεί σε καραμέλα.
  • Μόλις πάρει το χρώμα της καραμέλας(όχι πολύ σκούρο) ρίχνουμε τα αμύγδαλα να καβουρδιστούν και αυτά.
  •  ΕΔΩ ΠΡΟΣΟΧΗ  ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΟΥΜΕ. Μετά ρίχνω το πρώτο μίγμα (ζάχαρη, νισεστέ, λάδι) και ανακατεύω συνεχώς. Αυτό το κομμάτι είναι λίγο κουραστικό όμως αξίζει τον κόπο.
  • Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να φύγουν όλα τα ημιδιάφανα κομμάτια και να πάρει όλο το μίγμα  το  χρώμα της καραμέλας.
  • Στο τέλος   απλώνω στο ταψί γρήγορα γιατί σφίγγει.
  • Εάν θέλω κρούστα από πάνω ρίχνω λίγη ζάχαρη και το βάζω στο φούρνο για 20-30 λεπτά.
  • Κόβεται σε κομμάτια αφού κρυώσει καλά.

Σχετικά άρθρα

Follow us on Social Media