Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ: ρίζα της Φύσης και της Ιστορίας» στο εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων πραγματοποιήθηκε δράση μεταξύ των τμημάτων της Α’, Β’ Γυμνασίου και Β’ Λυκείου Γεωπονίας. Δημιουργήθηκαν κουλούρια με πετιμέζι-μουστοκούλουρα με κυρίαρχο υλικό το πετιμέζι. Οι μαθητές παρατήρησαν και γεύτηκαν το πετιμέζι διακρίνοντας ότι είναι ένα παχύρευστο σιρόπι με σκούρο χρώμα το οποίο παράγεται από το βράσιμο του μούστου. Είναι υποπροϊόν του σταφυλιού και χρησιμοποιείται κυρίως ως γλυκαντική ουσία αντί για ζάχαρη. Η λέξη “πετιμέζι” προέρχεται από την τουρκική λέξη pekmez, ενώ κατά το Βυζάντιο ονομαζόταν έψημα.


